Selamat datang di CaraGampang.Com

12 Aurat Wanita

Jumat, 27 April 20120 komentarCintahakikiindonesia.blogspot.com - Wanita dalam keseluruhan jasad (badannya) bahkan suaranya adalah aurat atau hiasan yang hanya halal dan yang berhak menikmati adalah muhrimnya atau suaminya yang sah..
Batasan aurat yang boleh kelihatan (nampak) hanyalah telapak tangan dan wajah (referensi : Al-Quran & Al Hadist)..
Apabila seorang wanita keluar rumah dengan di hias-hiasi, maka sebenarnya wanita tersebut telah menarik perhatian syaiton..
Oleh karena itu Islam mengajarkan wanita apabila keluar rumah agar aurat tertutup rapi serta keluar atas dasar keperluan rumah tangga semata, boleh berdandan tapi dalam batas sewajarnya..

12 Aurat Wanita :

1. Bulu kening (Alis).
Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening..
Petikan dari (Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari)

2. Kaki.
Memakai gelang kaki berloceng..
Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan..
Petikan dari (Surah An-Nur Ayat 31)
Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan / melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah..

3. Wangi-wangian atau parfum.
Siapa saja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung..
Petikan dari (Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban)

4. Dada.
Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka..
Petikan dari (Surah An-Nur Ayat 31)

5. Gigi.
Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya.
Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah..
Petikan dari (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

6. Leher.
Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu..
Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan jilbab / Kerudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah..
menyerupai Suatu Kaum..

7. Badan.
Asma binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis..
Sabda Rasullulah: Wahai Asma!
Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja..
Petikan dari (Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Kulit.
Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya..
Petikan dari (Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata.
Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya..
Petikan dari (Surah An Nur Ayat 31)

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram – Petikan dari (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara).
Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang memiliki perasaan dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik..
Petikan dari (Surah Al Ahzab Ayat 32)

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi – Petikan dari (Hadis Riwayat Ibn Majah)

11. Kemaluan.
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka..
Petikan dari (Surah An Nur Ayat 31).
Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya..
(Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah – Petikan dari (Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti..
Petikan dari (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah)

Petikan dari (Surah Al Ahzab Ayat 59)
Bermaksud :
" Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali..
Agar mereka itu tidak diganggu..
Allah maha pengampun lagi maha penyayang..

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat..
Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya..
Petikan dari (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)
Keterangan :
" Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bagian-bagian tertentu.. "

12. Rambut.
Wahai anakku Fatimah!
Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mau menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya..
Petikan dari (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Silahkan Bila Ada Yang Mau Menambahkan ^^
Dan Masihkah Kita Mengumbar Aurat Kita??

Wallahu'alam Bish Showwab..
Share this article :

Poskan Komentar

Berkomentarlah dengan Akhlak Yang Baik, Jika Ada Kekhilafan Maka Perbaikilah Dengan Akhlak Yang Baik, Komentar Yang Buruk Akan Kami Hapus Demi Ketertiban Blog " CINTA HAKIKI "

 
Support : Cara Gampang | Creating Website | Johny Template | Mas Templatea | Pusat Promosi
Copyright © 2011. Cinta Hakiki - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by CaraGampang.Com
Proudly powered by Blogger